עודפי גביה בקופת המוסד
האם בבית ספר בו נותרו עודפי גביה , יכולה הנהגת ההורים הנבחרת להורות להנהלת בית הספר להשתמש בו כרצונו? או שיש צורך בקבלת אישור מכל הורה והורה שזהו כספו?
6 תשובה
אף אחת מהתשובות אינה נכונה.
הכסף מוחזר להורים.
המנהל בשיתוף הועד יכולים להחליט שהכסף יממן טיול שנתי של השנה הבאה של אותה כיתה. הדבר יפורסם להורים עם קבלת התעודה. בשום אופן לא מימון של שטויות. ההורה יכול לדרוש לקבל את ההחזר הכספי.
בכל מקרה ממליץ לא לשלם שום תשלום עד שלא ברורה העלות המדויקת.
ההחזר להורים איננו אוטומטי!
יחד עם זאת ועד ההורים לא יכול לאשר למנהל לעשות ביתרה ככל העולה על רוחו (של המנהל או של הוועד).
מתוך: “תקנות לימוד חובה (ייעוד כספי תשלומים), תשס”ה-2004”
החזרת כספים לתלמידים
- 5. (א) מנהל מוסד חינוך יחזיר כספים שנותרו בחשבון הבנק בתום שנת הלימודים, לתלמידים שמהם נגבו, עד יום 31 באוגוסט בכל שנה.
(ב) החזר תשלום לתלמיד העולה על 100 שקלים חדשים, יהיה באמצעות שיק בלבד.
(ג) המקבל תשלומים שהוחזרו כאמור בתקנת משנה (א), יאשר בחתימתו את דבר קבלתם.
ניכוי כספים
- 6. על אף האמור בתקנה 5(א), מנהל מוסד חינוך רשאי, לאחר היוועצות עם ועד ההורים במוסד, ובהיעדרו – בהיוועצות עם נציגות הורי התלמידים, לנכות את הכספים שנותרו מהתשלום שעליהם לשלם בשנת הלימודים שלאחריה, ובלבד שמנהל מוסד החינוך, או מי מטעמו, שלח הודעה לתלמיד על אודות פירוט התשלומים לשנה הבאה ועל הניכוי האמור.
ההחזר הוא אוטומטי!
מנהל שלא מחזיר את הכסף הוא מנהל גנב!!
אתה מצטט חוזרי מנכל מלפני 15 שנים או יותר. הדברים השתנו מאז. כיום כל התיכונים הם ציבוריים. אין יותר בתי ספר פרטיים על יסודייים.
כיום לא ניתן להעביר כספים לשנה הבאה כי בקיץ עוד אין אישור במערכת אפיק. תנאי להעברת כספים לשנה הבאה היא דוח תשלומים מושלם שמועבר להורים ומפרט כיצד הכסף בוזבז.
אנו ממליצים בכל מקרה לא לשלם לבית הספר שום תשלום מעבר למס התאונות האישיות.
ראה סעיף 4 בפסיקת המחוזי מהשנה שעברה
יוסקה, טענו חיטים והודה לו בשעורים.
- לא משנה מתי נכתב חוזר המנכ”ל. הוא בתוקף כל עוד לא בוטל!
בדיוק כפי שהחוק המאפשר נסיעה מקסימלית במהירות 50 קמ”ש בכביש עירוני, תקף עד היום למרות שנחקק לפני הרבה שנים ו”דברים השתנו מאז” כהגדרתך. - בשום מקום בשאלת השואל, לא מופיע כי מדובר בתיכון על יסודי. אינני יודע מהיכן שאבת את הנתון הזה.
- פיסקה 4 שציטטת, מתייחסת לאפשרות של הוועד לאשר למנהל,
להשתמש ביתרות שנה זו עד לגובה 10%, לכל מטרה שהיא.
אפשרות זו אכן בוטלה בחוזר המנכ”ל, לאחר פסיקת בית המשפט. - ראה פיסקה 3 בפסק הדין שהבאת. האפשרות לקזז עודפי גבייה משנה אחת לשנה הבאה, נשארה שרירה וקיימת.
- ניתן גם ניתן להעביר יתרות כספים משנה לשנה.
המנהל נותן דו”ח מפורט לוועד, כיצד הכסף הוצא (לאו דווקא בוזבז), מראה שנשארה יתרה, ומבקש את אישור הוועד לקזז את היתרה מתשלומי שנה הבאה.
המנהל מבקש ומקבל את אישור הוועד (לאחר בדיקתם) את גובה דרישת התשלום לשנה הבאה, ומגיש את את הדרישה המלאה לאישור ב”אפיק”.
במכתב שיוצא להורים מטעם המנהל והוועד, רושמים את גובה דרישת התשלום המלאה, כפי שאושרה ב”אפיק”, את יתרת הכספים שנשארה מהשנה, מעדכנים כי יבוצע קיזוז מדוייק של היתרה, ורושמים את גובה התשלום המעודכן והמופחת שנדרש מההורים לאחר הקיזוז.
תסביר לי בבקשה, מה לא חוקי בתהליך שתיארתי? - הערת אגב, לפי סעיף 6 בפסיקה שהבאת, משרד החינוך יכול להחזיר את ההנחייה שבוטלה, מתי שהוא רוצה…
- שלא תטעה, גם אני בדעה שההתנהלות של משרד החינוך היא ביזיונית בכל הקשור לאכיפת שקיפות בתשלומי הורים.
יחד עם זאת, כשם שאנו ההורים דורשים מהמשרד, להיצמד להנחיות ולאכוף אותן, ולא להתיר את האסור,
כך אנו צריכים להקפיד בעצמנו, להיצמד להנחיות, ולא לאסור את המותר.
ניתן כמובן לפעול לשינוי ההנחיות, אך עד אז, מה שאסור, אסור, ומה שמותר, מותר. - בהצלחה לכולנו במאבק הצודק שלנו.
אתחיל ברשותך עם הדברים שאתה מסכים עליהם:
- חוזר מנכ”ל תשעז/12, כה’ באב תשע”ז, 17 באוגוסט 2017 בחוזר זה כתוב: התשלומים ייעודיים ואין להעבירם מסעיף לסעיף.
- לכן אין להעביר מסעיף לסעיף. אם שלמתי על סעיף טיולים כיתה ב תשע”ח. אתה לא יכול לומר לי פתאום ששלמתי על מסיבות כיתה ג תשע”ט.
- החוזר העתיק שאתה מסתמך עליו היה נכון לתקופה שבה תיכונים היו פרטיים. כיום אין כאלה תיכונים. כולם ציבוריים. ולכן ההיתר שניתן לפני 17 שנים עבור העברות כספים משנה לשנה היה לבתי ספר פרטיים. לציבוריים לא היה ואין כיום היתר לשחק עם כספי ציבור. זה נקרה הלבנה ומעילה. למשל במכון לב חשבו שמה שמותר לפני 17 שנים מותר גם היום. יסןדיים מאז ומעולם היו ציבוריים.
- _
- צריך להבין את כתוב. נתחיל בנמשל ונעבור אחר כך למשל. אם כל ההורים מסכימים להעביר את הכסף לשנה הבאה, אבל רק אם כולם מסכימים, אז משרד החינוך מרשה לבית הספר לוותר על כאב הראש של ההחזרים ולקיים חשבון בנק שאינו מאופס ב 31 באוגוסט. אתה בטעות הבנת זאת שבלי קשר לרצון ההורים, אם המנהל והועד השפוט שלו חומדים את הכסף אז מותר להם לשמור אותו בלי לקבל אישור מכל הורה והורה. עד כאן הנמשל. והמשל הוא “והתיר לנו את הנשואות” לא אומר שעכשיו מותר לנשוי לכפות עצמו על כל נשואה גם אם היא לא שלו. ובטח שלא מותר לנשוי לכפות עצמו אפילו על שלו. כוונת מחבר הברכה היא שכל הנשים עדיין אסורות. אבל במצב שישנו שיתוף והסכמה מלאה וראיה משותפת של העתיד אז אישה ובעלה יכולים לנהל חשבון בנק משותף כאשר שניהם מורשי חתימה והעברות הכספים ביניהם אינם ארועי מס.
- ראה סעיף 1. כמו כן טכנית ב 31 באוגוסט אפיק עדיין לא מאפשר אישור לשנה שמתחילה למחרת. כמו כן בשלב הזה עוד לא תמיד יודע המנהל כמה שעות יקבל מעל התקן ולכן עדיין אין צורך בתלן. כמו כן היית צריך לייחד שורה ל:
- המנהל מחכה לקבלת אישור באפיק
- המנהל מאפשר לכל הורה לעיין בדוח התשלומים מהשנה שהסתיימה.
- המנהל מבקש אישור מכל הורה לוותר על ההחזר, ואם ההורה לא אישר, המנהל מחזיר את הכסף באופן מיידי!
- שוב ראה סעיף 1. למשרד החינוך אין סמכות חוקית כלל לאפשר גביה בבתי ספר ציבורים. רק לכנסת. הגביה עבור מוסדות דתיים מעולם לא אושרה בכנסת ולכן לא חוקית. לפי סעיף 6 ולפי כל מנהל תקין משרד החינוך יכול להתחיל להעיף מנהלים שעושים לביתם עם הכספים. לצערי משרד החינוך לא עושה זאת ואז צריך להגיע למצב של דוד אליעזר בבת ים, מכון לב י-ם, וווסרמן האגדי שכרגע לא מקבל ביטוח לאומי.
- _
- _
חשבון “ההורים” זהו חשבון בנק שמבחינת רשויות המס הוא מאה אחוז הלבנה. זהו לא עסק, זוהי לא עמותה. אין כלל אישור ניהול ספרים ולכן הולך שם שמח.
ממליץ לא לשלם כלל. מעבר לעושק ההורים, ישנה גניבה קבועה של שעות תקן. מנהלים לא דואגים ששעות שהם קיבלו יעברו לתלמידים. מנהל האכיפה במשרד החינוך גור ר רגליים וחבל.
יוסקה, ערב טוב.
ראשית אדגיש, כהורה, אני בצד “שלנו”. לא בצד של המנהלים והוועדים.
יחד עם זאת, לדעתי כמו שאנו רוצים שלא יגבו מאיתנו מה שאסור לגבות, איננו יכולים לאסור על המנהלים לגבות מה שמותר להם לגבות
עלינו לערוך הבחנה ברורה בין גבייה אסורה, לבין גבייה שמותרת בתנאים מסויימים.
כנגד גבייה אסורה, צריך להיאבק עד שתעבור מן העולם.
בנוגע לגבייה המותרת בתנאים, יש לעמוד על כך, שתתבצע רק בהתקיים כל התנאים הנדרשים.
ולגופו של ענין.
1. לא חייבים להעביר יתרת טיולים של שנה זו, לתשלום עבור מסיבות של שנה הבאה.
ניתן בהחלט להעביר יתרת טיולים עבור טיולים, ויתרת מסיבות עבור מסיבות.
2. הן בשאלה, והן בחוזר המנכ”ל, לא כתוב שמדובר רק במוסדות על יסודיים. כך שעדיין אינני יודע מדוע אתה חוזר שוב ושוב לעניין הזה.
4. גם אם זה לא נח לנו, לשון החוזר מאוד ברורה, ואני מצטט: “על אף האמור בתקנה 5(א), מנהל מוסד חינוך רשאי, לאחר היוועצו עם ועד ההורים במוסד, ובהיעדרו עם נציגות הורי התלמידים, לנכות את הכספים שנותרו מהתשלום שעליהם לשלם בשנת הלימודים שלאחריה, ובלבד שמנהל מוסד החינוך, או מי מטעמו, שלח הודעה לתלמיד אודות פירוט התשלומים לשנה הבאה ועל הניכוי האמור.”
דהיינו יש למנהל חובת היוועצות עם וועד ההורים בלבד. אין על המנהל חובה לקבל הסכמה פרטנית מכל הורה והורה.
אולי זה לא נח לנו, וייתכן שהגיע הזמן לשנות זאת, אך כרגע זה המצב.
5. השאלה לא התייחסה דווקא לתל”ן, וגם אני לא התייחסתי דווקא לתל”ן. אני מדבר על כל גבייה שהיא (רשות ותשלומים מרצון).
6. מסכים איתך בכל לב על זה, שמינהל הבקרה והאכיפה, יכול להשתפר (בלשון המעטה גדולה מאוד).
7. אני (וחושבני שגם ההורים השואלים) מתמקד בהנחיות משרד החינוך, פחות בענייני הלבנת ההון והעלמות המס האפשריות. למרות שלפעמים זו אכן סיבה נוספת לעצור גבייה לא תיקנית.
בברכת הצלחה.